SIEĆ DZIEDZICTWA

16 czerwca w Pałacu Tłokinia w Tłokini Kościelnej odbyło się V Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. W programie znalazło się m.in. wręczenie certyfikatów nowym członkom oraz prezentacja aktualnego stanu realizacji przedsięwzięcia.

Województwo Wielkopolskie od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, zrzeszającej 44 regiony europejskie z takich krajów jak: Szwecja, Dania, Norwegia, Niemcy, Litwa, Łotwa, Białoruś, Ukraina, Szkocja, Chorwacja, Turcja oraz dziesięć regionów z Polski.

Celem Sieci jest promocja regionalnej żywności, opartej na lokalnych i tradycyjnych produktach. W praktyce urzeczywistniane jest to poprzez prezentację wspólne logo, marketing oraz kryteria uczestnictwa, a także inicjatywy na szczeblu regionalnym i europejskim.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska zrzesza obecnie 115 członków, wśród których są producenci żywności wysokiej jakości, przetwórcy, restauracje, gospody i gościńce. Samorząd Województwa Wielkopolskiego corocznie organizuje cykliczne spotkanie członków Sieci, które jest okazją do lepszego poznania środowiska, prezentacji oferty oraz nawiązywania współpracy.

W programie tegorocznego Forum znalazły się warsztaty kulinarne, które poprowadził gość specjalny – Robert Makłowicz.

Członkiem Sieci jest Restauracja Glamour, stąd udział w V Forum właścicieli, Państwa Wiesławy i Dariusza Witkowskich.

Na zdjęciu; Wiesława Witkowska

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij